Nyinflyttad?

Oktober 2023.
Information till dig som flyttat in här de senaste åren. Välkommen! :-)

Området

Alla 196 hus som ligger på Klarinettvägen ingår i samfällighetsföreningen som du automatiskt blev delägare i när du flyttade in. Samfälligheten skapades när området byggdes 1974 – 1978. Först var det flera föreningar men de slogs så småningom ihop till en. Alla äger lika mycket, 1/196 del och betalar därför också lika mycket för att använda de gemensamma tillgångarna. Varje hus har en röst på årsstämman som hålls i mars månad varje år. Inför årsstämman så delas en kallelse med verksamhetsberättelse, verksamhetsplan, resultat- och balansräkning, budgetförslag m.m. ut i brevlådan till alla hus. Samfälligheten förvaltas av en styrelse som väljs på årsstämman. Att vara medlem i en samfällighet innebär vissa skyldigheter. Om inte du vet med dig att den förre ägaren redan har gjort det kan det också vara bra att passa på att fylla i en ägarbytesblankett.

Ibland när vi beskriver området så gör vi det genom att hänvisa till garageområden. På Klarinettvägen finns tio områden märkta med bokstäverna A-K.

Våra gemensamma tillgångar

De gemensamma tillgångarna är garage med elmanövrerade portar och garageområden, parkeringsplatser, gång- och cykelvägar, lekplatser, grönområden, boulebana, belysning i och utanför garage och på gång- och cykelvägar, gemensamhetslokalen, gemensam sophantering och diverse ledningar som t.ex. ledningar för TV och internet. 

Samfällighetsavgiften bestäms på årsmötet (f.n. 8400kr/år) och avgiften ska täcka; (i fallande storleksordning) sophantering, underhåll, avsättning för framtida underhåll, amortering, förvaltning, el, snö- och halkbekämpning, drift av digital TV, försäkring, administration och till sist är alla samfällighetsföreningar numera momsskyldiga vilket innebär att vi har en del utgående moms som vi inte kan kvitta mot ingående moms.

Garage

År 2019 renoverades garagen. Nu har vi nya elmanövrerade portar, gjuten grund där det behövs och riktade garage, ny belysning såväl in- som utvändigt och ny kabeldragning i framkant. Två fjärrkontroller per garage delades ut till respektive hus. Styrelsen har multifjärrkontroller.  

Renhållning (sophantering)

Föreningen har sedan några år tillbaka gemensam sophantering och renhållningsavgiften ingår i samfällighetsavgiften och står för en knapp fjärdedel av den totala samfällighetsavgiften. Sopkärl finns i de gemensamma sopskåpen på varje område. Matavfall slängs särskilt för sig. Återvinningsprodukter ska inte slängas i sopkärlen utan istället tas till återvinningsstationerna i kommunen. Större saker kör var och en till soptippen. Rengöring av sopskåp och sopkärl utförs på städdagen och löpande rengöring sköts för närvarande av styrelsen och eldsjälar. För den som behöver fler bruna papperspåsar till matavfallet så finns det att hämta vid gemensamhetslokalen och påsarna ligger i det gamla sopskåpet i anslutning till entrén. 

Återvinningskort

Du har ett återvinningskort som du fått av samfälligheten via den förra ägaren. Kortet laddas varje år av kommunen med 15 st besök (tidigare 7st). Föreningen har än så länge fler kort om du behöver låna för fler besök på någon av återvinningsstationerna (oklart om dessa kort kommer att finnas kvar då besöken nu har höjts och syftet med extra korten därmed spelat ut sin roll).

Lekplatser och lekutrustning

Områdets lekplatser finns på A, D, E och H. På C finns boulebana. Ta en promenad i området och upptäck lekplatserna. Lekplatserna ses över kontinuerligt och har moderniserats på senare tid.

Bilkörning och parkering

Vi ber alla att hålla ner bilkörningen på gångvägar till de gånger som det verkligen behövs. Och naturligtvis då i krypfart. Bilar är hårda, barn är mjuka. Det gäller även parkering på gångvägarna. Tänk på att räddningstjänsten snabbt kan behöva komma fram till en granne eller i värsta fall till en själv.

Träd och buskar

Vi fortsätter att se över träden på samfällighetens område för att säkerställa att träden inte vuxit sig för stora och utgör fara eller olägenhet. Vi ser även över återplantering.

Gemensamhetslokalen

Lokalen ligger på område B som ligger med första infart till vänster sett från infarten på vägen. Lokalen går att hyra för oss som bor här och den går också att låna för att basta. . Lokalen ska så småningom renoveras men det är inget som brådskar ännu (nya fönster och dörrar, renovering av duschutrymme, uppfräschning av toaletter och anpassning av asfalt vid entrén). Sedan några år tillbaka så är taket, innedörrar, luftvärmepump och matta i det stora rummet åtgärdade/bytta.

TV-signal och internet

Samfälligheten är enligt stadgarna skyldigt att tillhandahålla TV-signal. I samfällighetsavgiften ingår digital-TV nätet och signal med ett basutbud. På senare år har det grävts ner fiber i gatan (ingår inte i samfälligheten dock) där var och en kan ansluta sig om den vill (kontakta Telia för fiberanslutning och sedan finns det flera tjänsteleverantörer att välja på). Innan fibern grävdes ner så drog ComHem koaxkabel och det är den som används för TV-signalen. Vill man inte ansluta till fibern går det också att använda koaxkabeln för internet. Inne i varje hus finns två ComHem uttag och de ägs av föreningen. Uttagen får inte ändras utan att kontakta Tele2. Anledningen är att det kan störa signalen till dina grannar så en tekniker från Tele2 måste kontrollera/åtgärda det du vill ha gjort. Du betalar själv det du vill ha ändrat. Från föreningen föreligger inga ändringskrav.

Städdagar

Föreningen håller varje vår och höst (normalt tredje lördagen i april och oktober) städdagar. Då samlas vi alla och sopar upp grus eller löv, rensar gemensamma rabatter, underhåller garagen och lekplatser och fikar tillsammans. På varje garageområde (A-K) så finns det ett ombud som tillsammans med styrelsen håller i städdagen. Containers placeras ut på Klarinettvägen (normalt vid område B, E/F och I/K). Där slänger vi gräs, löv och mindre kvistar och grenar. Större grenar (tjockare än ett finger) lägger vi på de för tillfället avspärrade parkeringsplatserna. Containers och rishögar tas bort av entreprenörer någon dag efter städdagen. 

Belysning utanför ditt hus

Områdets belysning är baserat på att fastigheter har sin belysning mot gångväg tänt under dygnets mörka timmar. Belysningen är i originalutförande kopplat med styrning via föreningen så att den tänds/släcks samtidigt som gemensam belysning på garage och stolpar. Fastigheter som kopplat bort sig från den gemensamma signalen ansvarar för att belysning som vetter mot gångväg är tänd under dygnets mörka timmar med egen styrning. Detta är en förutsättning utifrån områdets uppbyggnad och viktigt för vår gemensamma trivsel. Ett relä som föreningen äger finns i varje hus.

Området kring ditt hus

Studera din tomtkarta. Den gränsar till samfälligheten och ibland är det samfällighetens mark någon meter utanför ditt hus. Oftast sköter ändå du som bor där om den delen av gräsytan eller rabatten. Ett riktmärke kan vara att om du har ett litet elskåp utanför ditt hus så står det oftast på samfällighetens mark. På vintern plogas snön upp på den bredare sidan av gc-vägen (som är samfällighetens mark).

Hålla rent 

Vi hjälper alla till att hålla rent och bidrar till en bättre miljö genom bland annat sopsortering. Vi hjälps alla åt att framför allt inte slänga något där det inte ska vara och ser vi något skräp hjälps vi alla åt att hålla rent. Lägg matavfallet i de bruna påsarna som finns att hämta vid samfällighetslokalen. Tillslut påsen väl, överfyll inte och släng inte skaldjursrester förrän dagen innan tömning. Förvara det i frysen tills dess.

El- och hybridbilsladdning

På extra årsmöte 2022 togs beslut om att föreningen upphandlar nytt kablage i garagen för att möjliggöra laddning. Det är nu installerat och alla har blivit erbjudna att för egen kostnad köpa laddbox Zaptec Pro av Elinzity. Observera att det bara är den laddboxen och den leverantören som godkänns. Anledningen är elsäkerhet i garagen och att fas- och lastbalansering ska fungera. En tjänsteleverantör för bl.a. avläsning och debitering finns också. För mer info se under gator och parkeringar.

Egen renovering

När du renoverar så tänk på att containers och annat placeras så att det hindrar dina grannar så lite som möjligt. För byggregler hänvisar vi till kommunen.

Kommunens fastigheter

Kommunen äger två fastigheter som ligger på område A. Tidigare har det varit förskola där och fastigheterna är renoverade. Fastigheterna planeras att säljas av kommunen.

Var hittar jag mer info?

Gå igenom informationen här på hemsidan www.klarinettvagen.com så får du veta mer. Du är givetvis välkommen att kontakta styrelsens ordförande eller annan styrelsemedlem om någon fråga skulle dyka upp.