Ordningsregler
Följande ordningsregler har fastställts av styrelse och stämma.
Fordonstrafik
- Området är BILFRITT. Endast nödvändiga transporter till och från fastigheterna är tillåtet och skall ske med största försiktighet. Vid sådan transport skall det ske helt på gående och barns villkor. För mopeder gäller samma regler som för övriga motorfordon. "Nödvändigt" är när man inte kan bära det som medföres till/från fastigheten.
Parkering
- Parkering av bilar får ske endast i garage och på de markerade parkeringsplatserna. Endast besiktningsgodkända personbilar (kan vara avställd) får parkeras på p-platserna. P-plats nyttjas av "flerbilsfamiljer" när garaget är upptaget. Gäster parkerar enligt våra villkor, upplys om sophämtningsdagar.
- Parkering av husvagnar, lastbilar, bussar etc. får ej ske inom föreningens område, undantaget enstaka tillfällen och att det sker utan olägenhet för grannar.
- Det är förbjudet att parkera inom området utanför markerade p-platser. Det riskerar att försämra framkomligheten för t ex utryckningsfordon samt skada miljön. Till miljö räknas även att grannar störs morgon/kväll och/eller när bilar körs i området.
Garagen
- Garagen skall alltid hållas låsta. Din garageport ger tillträde till andras fordon.
- Garagen är avsedda för uppställning av fordon. Annan verksamhet är ej tillåten. Din fordons-/hemförsäkring gäller i ditt garage.
- Garagen tillhör föreningen och får inte ändras utan styrelsens medgivande.
- Fastighetsägaren ansvarar för sin garageports säkerhet och funktion.
- Motorvärmare eller annan värmande utrustning får inte anslutas.
- Kontakta styrelsen om behov finns av laddning av el- eller laddhybridbil.
- Sedan årsmötet 2009 är det beslutat att garagen ska vara av typen kallgarage.
- Felaktigheter på garagen anmäls till garageombudet eller styrelsens garageombudsansvarige.
-
Frågor om portens funktion kan även ställas till Garageportexperten. Det gäller även frågor kring fjärrkontroller och bluetooth möjligheter. Alla extratillbehör får man själv betala.
Matrialtransporter inom Klarinettvägen
- Uppenbara skador på föreningens mark ska utan dröjsmål åtgärdas/ bekostas av beställaren/transportören. Hit hör påverkad kantsten, skadad asfalt, skador på planteringar mm. Föreningen informeras i förekommande fall. Ansvarig är den fastighet som beställt arbetet/transporten.
- För att minimera skaderisker ska transporter beställas med sådana fordon som inte utgör någon skaderisk på föreningens mark, se nedan.
Vid samtal med kommunen framkom att det inte fanns några påbjudna regler för dimensionering av försörjningsvägar inom ett bostadsområde före 80-talet. Dåtida tunga transporter såsom brandbilar ansågs köra så sällan att ingen hänsyn togs till ev skador. Byggtidens transporter packade vägarna ganska bra och gjordes före slutplanering och asfaltering.
Vad som gäller för oss är svårt att sätta i siffror, men kan skattas med bakgrund till vad som var gängse fordonsvikter fram till byggtiden. Dagens stora lastbilar har bortåt dubbla axeltrycket gentemot dåtidens, och spårvidden har ökat med 15%, till yttermåttet 2,6m.
Av detta kan man dra slutsatsen; att tillåta dagens stora fordon om de inte har max tillåten last och med sin ökade spårvidd håller sig på asfalterade vägen. Svårigheter uppstår med breda och långa fordon vid svängar samt i korsningar. Mindre lastbilar kan med all säkerhet utföra transporter inom området. Vid tjäle eller torr sommar är bärigheten med all säkerhet tillräckligt stor på asfaltytor.
Allmänt
- Föreningens mark skall hållas prydlig och får inte användas för upplag av ved eller dylikt. Trädgårdsavfall får under inga omständigheter läggas på föreningens mark.
- Gemensamma rabatter, grönytor och garageplaner skall skötas kontinuerligt, även mellan städdagarna.
- Skador på våra anläggningar skall utan dröjsmål åtgärdas/anmälas till styrelsen eller garageombuden.
- Lek och bollspel på garageplatserna är förbjudet, bl a av säkerhets- och skadeskäl.
- Vid fastighetsförsäljning skall köparen upplysas om föreningens funktion samt om dessa ordningsregler eller hänvisas till garageombuden eller styrelsen.
- Ägarbyte skall meddelas till styrelsens ordförande.
- Husdjur skall hållas under uppsikt, gäller även katter. Tänk på att förorenad leksand kan ge besvär för barn.
Sophantering
Områdets sophantering med gemensamma sopskåp, som startade under 2014, innebär att hushållsavfall sorteras i bioavfall och restavfall. Återvinning sker som tidigare på kommunens stationer för glas, plast, plåt, tidningar mm.
- Vi försluter och lägger, speciellt bioavfallet så att inget kan hamna utanför kärlet.
- Om kärl är fullt lägg i kärl bredvid som kan ha plats.
- Bruna påsar för bioavfall finns att hämta i sopskåpet på gemensamhetslokalen.
- Det är alltid viktigt att bioavfallet är i hela påsar och väl förslutet.
- Räkskal och motsvarande läggs i tisdagen.
- Tömning av kärl sker varje onsdag mellan kl 9-14, och den tiden gäller P-förbud på vissa skyltade platser.
TV-anläggningen
- Det är varje fastighetsägares skyldighet att rapportera eventuell skada på förlagt kabelnät i vårt område. Kablar ligger mycket grunt på sina ställen och det kan vara lätt att skada dessa vid även enkla markarbeten.
- Om skada uppkommer eller att man misstänker att man skadat kabel skall styrelsens TV-ansvarige omgående tillkallas. Se tel. nr. under Styrelse.
Om detta sköts på ovan sätt kommer fastighetsägaren att hållas utan ekonomiskt ansvar. I annat fall debiteras kostnaden för felsökningen enskild fastighetsägare.