Sop- och återvinningshantering
Sophämtning sker varje onsdag mellan klockan 9 – 14. Det är viktigt att vändplatser och p-platser då är fria enligt skyltning. Om platser inte är tillgänglig för hämtning blir det kostnad för extrahämtning. Viktigt är också att det är röjt från snö och halka framför sopskåpen.
Områdets sop- och återvinningshantering innebär att hushållsavfall sorteras i mat- respektive restavfall i de sopkärl som finns på respektive garageområde.
Föreningen är den som är kund hos kommunen och hanterar samtliga återvinningskort där ett per fastighet har delats ut till respektive fastighet. Varje hushåll har 15st besök per år. Om du inte använder alla dina besök så låna gärna ut det kort du förfogar över till en granne vid förfrågan. Därutöver har föreningen ett 40-tal extra kort för att användas vid t.ex. städdagar eller när ett hushåll behöver fler besök till en återvinningsstation. Behöver du använda ett eller har du förlorat ett kort? Kontakta ordföranden eller fastighetsansvariga personer i styrelsen.
Återvinning för glas, plast, plåt, tidningar, kartonger m.m får inte slängas i sopkärlen enligt kommunens regler utan var och en sorterar och slänger detta på kommunens stationer vid t.ex. Hemköp, Coop eller Willys.
De bruna matavfallspåsarna finns att hämta i gemensamhetslokalens soputrymme. Men de går även att hämta vid Barnamossens- och Klovstens återvinningscentraler.
Tänk på detta:
- Förslut påsar och lägg i så att inget kan hamna utanför kärlet,
- Om ett kärl är fullt välj ett annat kärl,
- Det är alltid viktigt att matavfallet är i hela papperspåsar och väl förslutet,
- Räkskal och motsvarande läggs i på tisdagen (dag innan hämtning),
- Eldsjälar som är dina grannar städar vid behov kärlen och skåpen utan ersättning,
- Hamnade något utanför eller slängde du fel? Nyckel finns tillgänglig i alla skåp,
- Ser det skräpigt ut eller luktar det? Kontakta ordföranden eller fastighetsansvariga i styrelsen om du själv inte kan åtgärda det.
Tips inne i köket:
- Fyll påsen till max 3/4. Släng påsen minst var tredje dag, även om den inte är full,
- Låt matavfallet rinna av ordentligt i vasken så att det blir så torrt som möjligt när du lägger det i papperspåsen,
- Släng hushållspapper och använda servetter med matavfallet, det suger upp en hel del av det fuktiga. Du kan även lägga lite tidningspapper eller del av en äggkartong i botten på påsen,
- Torrskala grönt. Lyft upp påshållaren med den bruna påsen på diskbänken och skala lök, sallad och annat direkt i påsen,
- Låt kaffesumpen torka till en stund innan du slänger den.
- Skölj av skaldjursrester med vatten, låt rinna av och vira in dem i lite tidningspapper, Lägg därefter paketet i den bruna påsen. Om det dröjer flera dagar tills nästa sophämtning kan du förvara skaldjursresterna i frysen så länge,
- Under de varma sommardagarna kan man använda sig av dubbla papperspåsar.
Länk till kommunens information: http://www.kungsbacka.se/Bygga-bo-och-miljo/Avfall-och-atervinning/Kallsortering-och-atervinning/